Чищення та Відновлення дебіту свердловини методом пневмоімпульсу

Пневмоімпульсні установки широко застосовуються для ремонту, чищення та відновлення дебіту свердловин, зокрема, щоб оббити окалину, прочистити робочу частину фільтра, розкальматувати свердловину, «струснути» затрубний простір свердловини, щоб збільшити тріщинуватість зціментованих порід, тобто збільшити пропускну здатність межами робочої частини фільтра.

снаряд пневмоімпульсної установки Принцип роботи пневмоімпульсної установки полягає в тому, що при накопиченні певної кількості стисненого повітря в пневмокамері спрацьовує зворотний клапан і відбувається викид чистого повітря. Чисте повітря штовхає воду і виходить м’який удар. Це, до речі, істотна перевага пневмоімпульсної установки перед іншими методами очищення свердловин, наприклад, перед методом електричного розряду, де удар виходить жорстким. В останньому заводський конструктив не дозволяє регулювати силу удару – якщо ударник налаштований на 8 кВ, його вже не перебудуєш. Звідси великий відсоток порваних фільтрів. А метод відновлення свердловин за допомогою пневмоімпульсної установки дозволяє проводити обробку свердловини досить м’яко саме по робочій частині фільтра.

Спочатку йде обробка пневмоімпульсною установкою вище робочої частини фільтра з наступним пробним відкачуванням. Якщо ефекту немає або він мінімальний, то вдруге пневмокамера опускається в робочу зону фільтра та відбувається його обробка. Якщо вік свердловини 10-15 і більше, часто потрібна подвійна, а іноді і потрійна обробка свердловини пневмоімпульсною установкою. Тільки після цього досягається необхідний ефект.

Обробка повинна проводитися продумано. Залежно від діаметра, продуктивності, віку свердловини, і навіть гідрогеологічних умов ділянки вибирається пневмокамера потрібного розміру. Ці показники відображає Паспорт свердловини, що видається буровою організацією, що пробурила свердловину на воду. Іноді, коли свердловина дуже стара, попередньо робиться геофізика свердловини визначення конструкції свердловини. Потім кавернометр показує діаметр обсадної колони, діаметр фільтрової колони. І робиться магнітна локація, за допомогою якої відбивається робоча частина фільтра. Лінійка пневмокамер має три типорозміри: 250 гр, півлітрові та літрові.

На сьогоднішній день метод пневмоімпульсу дає найкращі результати. Для досягнення максимального ефекту необхідно комбінувати цей метод з подальшим свабуванням, желонуванням свердловини та прокачуванням ерліфтом.

Comments are closed.