Монтаж насосного (водопідйомного) обладнання

З колодязем визначилися – вибрали потрібний тип і збудували, тепер підбираємо насос для свердловини!
Основне питання при виборі насосного (водопідйомного) обладнання, на яке необхідно відповісти: «Який насос для свердловини підібрати – Занурювальний (глибинний) або Поверхневий (самовсмоктуючий)? Для відповіді на це питання необхідно визначитися з конструкцією свердловини (статичний рівень або «дзеркало води» у свердловині, продуктивність свердловини, діаметр обсадної труби, динамічний рівень води у свердловині).

Поверхневий (самовсмоктувальний) насос обмежений глибиною розташування статичного рівня. Статичний рівень води – рівень води в свердловині в стані спокою, тобто рівень, що встановився. Якщо рівень води в свердловині більше 8 м, насос, що самовсмоктує, може не захопити воду, тобто. самовсмоктуючий насос обмежений цим рівнем. Потужність насоса у разі грає другорядну роль. Лінійка самовсмоктувальних насосів у виробника зазвичай обмежена потужністю – 1,5 кВт. Іноді виробники поверхневих (самовсмоктувальних) насосів заявляють про можливість роботи останніх при заляганні підземних вод до 9-10 м. Як правило, це граничні умови для насосів, що вимагають тривалого часу при пуску, насоси працюють на своєму максимумі з мінімальною продуктивністю. В цьому випадку необхідно скористатися занурювальним насосом (якщо Ø свердловини більше 90мм) або зменшити різницю висот між поверхневим насосом та статичним рівнем – дзеркалом води, тобто. викопати глибше свердловину колодязь, підвал і т.п.).

При монтажі насосного обладнання найпоширенішими у використанні є насосні станції. Відмінною особливістю між поверхневим (самовсмоктувальним) насосом і насосною станцією є те, що насосна станція є той же насос, тільки в комплекті з гідроакумуляторним баком і блоком автоматики. Як правило, Насосна станція коштує дешевше, ніж окремо зібраний насос із комплектуючими.

Comments are closed.