Облаштування свердловин на воду

Отже, місце вибрано, свердловина пробурена та промита до чистої води. Як тепер користуватися цією водою? Необхідно облаштувати (обв’язати) свердловину. Це найважливіший етап на шляху водопостачання Вашої оселі, оскільки скористатися пробуреною свердловиною без обв’язки, Ви просто не зможете. Облаштування свердловини можна виконувати як відразу після буріння, так і потім у будь-який зручний час.

Процес облаштування складається з наступних етапів:

– Встановлення кесона.

Він являє собою герметичну ємність, що встановлюється над свердловиною нижче за глибину промерзання і має:

– повітропровід для запобігання збору конденсату,

– водовідведення для скидання тиску, створюваного ґрунтовими водами,

– Літник, спеціальний відвід, до якого кріпиться шланг для поливу ділянки,

– Подвійну кришку.

Стінки кесонів загрунтовані та оброблені гідролізом. Він захищає свердловину від промерзання та забруднення паводковими та ґрунтовими водами.

Кесон не є обов’язковим елементом облаштування свердловини, але наявність значно полегшує життя власникам. Наявність двох спеціальних камер дозволяє встановлювати обладнання (наприклад, гідроакумулятор, мембранний бак, блок керування насосом) усередині кесона. Що запобігає насамперед крадіжкам. До того ж, у районах, де високий рівень ґрунтових вод, він просто незамінний. Кесон призначений для створення герметичності гирла свердловини. Взимку скористатися свердловиною без кесон практично неможливо.

-спуск та монтаж насоса.

Насос потрібний для подачі води в систему водопостачання будинку. Перед встановленням треба правильно вибрати модель насоса та фірму виробника.

Дані, необхідні для вибору насоса:

– Статичний рівень води в свердловині

– максимальна висота, на яку треба буде піднімати воду

– Відстань від свердловини до будинку

– Приблизне споживання води, з розрахунку кількості точок споживання.

Найбільшу популярність набули свердловинні насоси німецької фірми Grundfos серії SQ. Вони мають діаметр тир дюйма та підходять для всіх конструкцій артезіанських свердловин. Насоси цієї серії мають вбудований захист від перепадів напруги і функцію плавного пуску. На Російському ринку добре зарекомендували себе також насоси італійської компанії Water Technics. Разом із насосом у свердловину опускається труба ПНД, по якій підніматиметься вода, страхувальний трос із нержавіючих матеріалів та водостійкий кабель для керування двигуном насоса.

Свердловинні насоси підбирають за трьома критеріями:

– за габаритами, щоб насос помістився в свердловину з деяким проміжком,

– За типом електродвигуна (однофазні та трифазні),

– за потужністю, яка визначається потребами у воді та необхідним натиском.

-Встановлення гідроакумулятора.

Гідроакумулятор – це залізна ємність об’ємом від 10 до 1000 літрів. Він служить для полегшення роботи насоса та створення постійного тиску у водопровідній мережі. За відсутності кесона, гідроакумулятор можна встановити в котельні.

– Встановлення систем автоматики.

Вони являють собою пульт керування та реле тиску гідроакумулятора. Пульт керування оберігає насос від перегріву. Реле реагує на зміни тиску, як у гідроакумуляторі, так і в системі в цілому та повідомляє про необхідність увімкнення або відключення насоса.

– Прокладання трубопроводу в будинок.

Це етап, який дає можливість безпосередньої експлуатації видобуваємо води. Для повноцінного заміського будинку, що використовується цілий рік, труби необхідно прокладати на глибині не менше півтора метра.
Трапляється, що кесон для облаштування свердловини змонтувати неможливо. Наприклад, через його значні габарити, для яких потрібні дуже об’ємні земляні роботи. Альтернативою громіздкому і дорогому кесон при облаштуванні свердловин служить свердловинний адаптер американської фірми BAKER. Це швидкороз’ємне герметичне з’єднання для прокладання водопровідних труб, що йдуть від свердловини до будинку на глибині нижче за промерзання (1.5-2.0м). Адаптер забезпечує гідравлічну герметичність трубопроводів та можливість монтажу та демонтажу свердловинного насоса. Він надійний і довговічний, до того ж, його вартість та обслуговування набагато нижчі та простіші. Свердловинний адаптер складається з двох роз’ємних частин, одна з яких жорстко кріпиться до колони обсадної, а інша до кінця водопідйомної труби, на якій висить насос. При опусканні насоса дві частини стикуються всередині колони обсадної за допомогою спеціального трубного захоплення. Конструкція є повністю герметичною завдяки наявності ущільнювальних кілець у всіх можливих місцях протікання. Це виключає проникнення ґрунтових вод усередину свердловини. Роз’ємна конструкція дозволяє здійснити злив води із системи перед зимовим сезоном шляхом часткового підняття насоса, при цьому вода зливається у свердловину. Слід зазначити, що при облаштуванні свердловини за допомогою адаптера, Вам необхідно виділити та обладнати місце в будинку для монтажу гідроакумулятора.

Comments are closed.