Поради будівельнику: Вимощення та дренаж при будівництві будинку

Вимощення – бетонна або асфальтова смуга, що проходить по всьому периметру будівлі, розташована під тупим кутом до стін. Вимощення призначене для захисту фундаменту від дощових вод і паводків. До того ж вимощення виконує декоративні функції, утворюючи доріжку навколо будинку.

Головне завдання вимощення – відвести дощові та талі води від фундаменту. Звичайно, ви можете нею знехтувати, якщо ваш будинок стоїть на сухих непросадних грунтах і стовпчастому фундаменті. При всіх інших випадках відмова від вимощення – це великий ризик: сирий фундамент довго не прослужить.

З якого матеріалу краще зробити відмоску, щоб забезпечити її довговічність?

Є й камені та глина… З глини, наприклад, на Русі традиційно робили вимощення. Але сьогодні все ж таки найпоширенішим матеріалом для вимощення є бетон.
Альтернативою вимощенню з бетону можуть бути профільовані ПВП-мембрани, які чудово справляються з роллю гідроізоляції, не покриваються тріщинами і до того ж прості в роботі. Мембрану поміщають на грунт, під шар піску та щебеню, а покриття може бути будь-яким, аж до газонної трави – треба тільки насипати поверх щебеню шар родючого ґрунту завтовшки хоча б 20-30 см. Деякі ж пропонують повністю перейти на м’які морозостійкі вимощення, які не бояться. сезонних зрушень ґрунту. Єдина умова, необхідна для їх нормальної служби – ефективне збирання та відведення води як з даху, так і з самої вимощення.

Чи потрібно робити спеціальний фундамент і вимощення якщо близько грунтові води?

Для влаштування фундаментів близькі (вище глибини промерзання) ґрунтові води не заважають. Просто в цьому випадку не треба робити підвал, цокольний поверх – тобто у своїх підземних спорудах не треба заглиблюватися нижче ґрунтових вод.
А ось фундамент не залежить від цієї води. Щоб ґрунтова вода не підточувала фундамент, існує дренаж. По зовнішньому периметру майбутньої будівлі риється траншея, до неї кладуться потерть, гравій тощо. Те, що з-під будинку починає випирати навесні (або коли йдуть сильні дощі), стікатиме в цю траншею і відводитиметься убік з-під будинку, щоб не відбувалося ворушіння фундаменту.

Для захисту фундаментів від дощових та повеневих вод по периметру будинку влаштовують вимощення. Нерідко вимощення не тільки служить надійним захистом від проникнення поверхневих вод до основи фундаментів, а й декоративним елементом, виконуючи роль своєрідного тротуару навколо будинку.
Покриття вимощення може бути виконане з щебеню, гравію, каменю, клінкерної цегли, асфальту, бетону, бетонних плиток. Для основи підбирають матеріал залежно від верхнього покриття. У всіх випадках конструкція вимощення повинна забезпечувати її водонепроникність.
Ширина вимощення вибирається залежно від типу ґрунту та ширини карнизних звисів даху. На звичайних грунтах вимощення має бути на 15-20 см ширше карнизу, але не менше 60 см, на грунті, що просаджується, поверхня вимощення повинна виходити на 20-30 см за межі відриваються під фундаменти траншей або котлованів і бути не вже 90-100 см.
Поперечний ухил від стін будинку для щебеневих, бруківок і цегляних вимощень – 5-10% (тобто 5-10 см на 1 м ширини), а для асфальтових та бетонних – 3-5 %.
На сухих непросадних грунтах при зведенні стін на стовпчастому фундаменті вимощення можна не робити, проте в місцях стоку води з даху, щоб запобігти розмиву грунту, роблять місцеві водозахисні покриття.

Comments are closed.