Сонячна електростанція для дому – старт та фінансова база

Сонце може давати фінанси, тому кожен власник житла, після установки СЕС, зможе продавати надлишкову енергію державі і отримувати за це гроші.

Призначення сонячної батареї в перетворенні накопиченої сонячної енергії в електричну. Крім самих сонячних модулів (інакше кажучи, фотоелектричних елементів) в систему входять стабілізатор і інвертор для перетворення постійного струму в змінний.

Домовласник має право змонтувати як мережеву сонячну електростанцію, так і акумуляторну. Перша — максимально економна, оскільки вона технологічно простіше. Друга коштує дорожче, але дозволить накопичувати надлишки і простіше переживати стрибкоподібні періоди виробництва і споживання енергії.

Є думка що затрати на СЕС залежать лише від площі приватного житла, але це не зовсім так. Тобто, це не самий найважливіший фактор.

Треба все пояснювати покроково, але спрощено. Спочатку на об’єкт, де заплановано встановити СЕС, прибуває фахівець і вивчає територію та сам будинок. Визначає чи дозволять технічні умови електромереж провести установку СЕС. Крім цього важливим є і яка потужність в кіловатах виділена на дане житло. Вища дозволена потужність на сьогодні — до 30 кВт. Тобто, якщо планується ставити СЕС на 30 кВт, то до будинку необхідно вести кабель на 30 кВт. Тоді і лічильник та інші технічні умови повинні бути відповідними цій потужності.

Результат пошуку зображень за запитом "сонячні батареї"

Далі встановлюється сама система та проводиться пробний запуск.

Наступний крок, це укладання договору на поставку і продаж електроенергії з місцевою організацією, яка надає електроенергію.

Далі необхідно відкрити рахунок для надходження коштів за надлишкову електроенергію.

Як останній штрих — підключення під «Зелений тариф» та отримання прибутку.

зазвичай терміни оформлення всієї документації може займати до 60 днів, рахуючи з дня установки СЕС. Існує вимога до обладнання — обов’язково мають бути сертифікати.

Якщо з юридичною частиною та питаннями монтажу все зрозуміло, постає важливе питання — скільки ж коштів потрібно мати, щоб запустити це все. На сьогодні фахівці радять відштовхуватися від вартості за 1 кВт 1000 умовних одиниць. Для прикладу, якщо власник вирішив встановити СЕС на 10 кВт, то необхідна йому сума буде близько 10000 у.о.. Зрозуміло що таке рішення потребує чималих коштів. У 2018 році середня ціна на встановлення СЕС 5 кВт становить 7 тис. 500 дол., в разі якщо потужність 10 кВт — то 10 тис. Дол. Як зауважують фахівці, економити на обладнанні не слід, чим якісніші складові задіють в СЕС тим краще вона буде функціонувати та скоріше окупить себе. В середньому окупність СЕС близько 5-7 років. Але все залежить більше від потужності. Якщо порахувати скільки приносить СЕС на рік, то як приклад можна зазначити — СЕС на 30 кВт в середньому приносить дохід 10 000 гривень в місяць.

Установка СЕС справа досить складна, але враховуючи, все більший розвиток сонячної енергетики в Україні, вона все ж таки досить вигідна.

Комментарии запрещены.